Bijzondere ontmoeting met de San of Bushmen in Namibia

 

Met een 4×4 truck rijden we de bush in en na een 20 tal minuten zien we hun nederzetting staan. In hun traditionele kleding en in hun clic-taal heten ze ons welkom maar de jongere generatie spreekt ook engels en vertaalt de wijsheden van de ouderen.

Ze laten ons hun leefomgeving zien en leggen niet alleen uit hoe je met 2 houtstokjes vuur maakt in de bush maar laten ons ook hun jacht technieken zien en delen met ons de kennis van het gebruik van medicinale planten en waar in de bush water te vinden is

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

diavoorstelling hierboven

We mogen zelf ook eens proberen met pijl en boog, wat zorgde voor heel wat hilariteit.

Het vinden van voedsel door te jagen met boog en gifpijlen of door vallen uit te zetten was voorheen een noodzaak maar nu in het huidige Namibia is dat hen verboden. Ze trachten nu te leven van verkoop van eigengemaakte sierraden en kunstwerken van zaden, bessen, hout, en de schalen van struisvogelei.

Het toelaten van reizigers in hun leefgemeenschap brengt hen klanten en schept ons als toerist de mogelijkheid hen van heel dichtbij te leren kennen.

De San zijn van nature heel bedeesd en vriendelijk en wij vonden het een voorrecht met hen kennis te mogen maken.

Hun gemeenschap bestaat uit enkele families zoals de onze. Ze zijn monogaam en zorgen heel goed voor elkaar en voor de kleinste spruiten. Hun huisjes zijn niet meer dan grashutten en ze leven voornamelijk buiten. Wij vonden dit bezoek bijzonder aangenaam en een van de hoogtepunten op onze reis door Zuidelijk Afrika.

Meer weten ? De geschiedenis van de bosjesmannen , waar ze nu nog te vinden zijn en waarom ze niet meer met zovelen zijn kan u nalezen op wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s